Öppettider
- Kistamässan
- Onsdag 29 jan: 10.00-18.00
- Torsdag 30 jan : 10.00-17.00
Stjärnkocken Jessie Sommarström gästar återigen FFCR Stockholm – bara en månad efter att hon ansvarar för Nobelmiddagen. Som rutinerad branschexpert och en ledande profil inom gastronomisk hållbarhet har hon en minst sagt intressant karriärssaga att dela med sig av i sin intervju med FFCR.
När den dåvarande tonåriga Jessie Sommarström lagade sin första fläskkotlett hemma hos en kompis var det som om en ny värld öppnade sig. Då hon var uppvuxen med en vegetariansk mamma blossade hennes nyfikenhet upp för nya smaker och måltider ordentligt. Så småningom började Jessie låna kokböcker och experimentera själv i köket. Men en karriär inom branschen var allt annat än en självklarhet.
– Min mamma avrådde mig från att gå hotell- och restauranglinjen så jag valde mediaprogrammet i stället. Men ändå hittade jag alltid tillbaka till maten, berättar Jessie.
Utvecklingen inom branschen
Efter gymnasiet växte Jessies längtan att stå i köket och hon började därmed sin resa inom branschen som diskare. Efter flera lärorika år i olika roller och en testperiod som restaurangägare klättrade Jessie till toppen av Sveriges kulinariska värld. Hon har vunnit Årets Kock 2022, har prisats som Årets Kvinna i Besöksnäringen 2023 och belönats med Gastronomiska Akademiens guldmedalj. Men det är i hennes roll som Head of Food Service på Sodexo som hon känner att hon verkligen gör skillnad.
– Den offentliga måltiden är den viktigaste måltiden vi har. Det handlar inte bara om att mätta människor utan om att skapa hållbara matvanor som påverkar både hälsa och miljö.
Den offentliga måltiden
Jessie brinner för att använda sitt inflytande till att utbilda och förändra. Genom att kombinera traditionella matkunskaper med modern teknik och forskning strävar hon efter att lyfta den offentliga måltiden till nya höjder.
– Vi behöver backa bandet och tänka på hur vi gjorde förr – när vi visste var råvarorna kom ifrån. Med dagens teknologi kan vi återvända till det ursprungliga och samtidigt skapa en hållbar framtid.
Hennes initiativ med hållbar barnmat är ett exempel på detta engagemang. Genom att använda lokala råvaror och minska matsvinn har hon inte bara förenklat livspusslet för småbarnsföräldrar utan också lagt grunden för bättre matvanor hos nästa generation.
– Mat handlar inte bara om att äta; det handlar om att må bra, om samhällets välmående och om att lämna något bättre efter sig.
Trots Jessies imponerande meritlista och framgångar i tävlingar som Kockarnas Kamp har hennes drivkraft alltid varit enkel: att göra världen bättre – en måltid i taget. Hennes arbete med hållbar barnmat, inspirerat av egna erfarenheter som småbarnsförälder, är ett exempel på hur hon förenar hjärta och kunskap.
– Vi gjorde egna puréer till våra barn eftersom vi ville veta var råvarorna kom ifrån. Idag handlar allt jag gör om samma sak – att skapa en framtid där våra barn, och deras barn, kan leva gott och hållbart, berättar hon.
Nobelmiddag och FFCR Stockholm
Och som grädden på moset på ännu ett fantastiskt år i Jessies karriär har hon nu blivit utvald till den ärofyllda uppgiften att ta fram menyn till årets Nobelmiddag. Den 10 december, när kungligheter och Nobelpristagare intar sina platser i Blå Hallen, blir det svenska råvaror i fokus. Trots att menyn hålls hemlig in i det sista, avslöjar hon en oväntad detalj – att fullkornsgröt kommer att serveras! Mer än så säger hon inte…
På FFCR Stockholms live-kök – där årets fokus är framgångssagor – kommer Jessie att berätta mer om sin gedigna karriär och sin vision av hållbarhet och den offentliga måltiden.
Av Rebecca Hyde-Price Aggestam